Annes Dyreholdsopgave Logbog

 

Altså selv om der er hele 4 redekasser i mit hønsehus, er der ikke nogen der skal bestemme hvor jeg vil lægge mine æg... Jeg vil nemlig hellere ligge oveni posen med spåner... Den ældste høne på 2 år
Men ellers er det sådan set os det hele handler om...
 
 Bemærk "Dyreholdsopgave B, Naturfaglig viden" har sin egen etikette - https://dortheogannesnatureventyr.blogspot.com/2022/02/annes-dyreholdsopgave-b-naturfaglig.html
 

Her kan hønsene vist løbe, baske med vingerne og skrabe i jorden under åben himmel hele året rundt. Hvis de har lyst… 
Indledningsvist er det relevant at understrege, at mit valg af hønsehold (5 æglæggende høner og 1 hane) er hønsehold i privat-regi. Det betyder at æg, såvel som høns og kyllinger der slagtes, er til eget forbrug. Her er selvforsynende køkkenhave. Hvilket betyder jævnfør fødevarestyrelsen at ”frugt og grøntsager fra egen avl og andre vegetabilske rester fra køkken og haven, fx diverse kål, græs afklip og smågrene, må gives til dyrene” (Fvst.dk). Som tilskud gives økologisk æglægnings foder og lidt korn, som der kun spises meget lidt af. Hønsene har rig mulighed for selv at søge føde ved at skrabe i jorden, hvor de finder insekter, orme og andet…
Skitse over hønsehus og hønsegårde…samt adgang til græs
 Græsareal, ca. 30 m2 - glemt at skrive på tegningen
 
Lille film af de praktiske forhold
 
 
Hønsehus
Dette hønsehold har et hønsehus, med gulvareal på 4 m2, hvori der er 2 siddepinde, redekasse med 4 reder, en automatisk foderautomat som hønsene træder på, når de vil spise. Foderet er på den måde, sikret for mus og rotter. 
Her er adgang til strandskaller og grus i særskilt trug og vand. Som det ses i videoen øverst er her vindue med godt lysindfald og mulighed for udluftning. Her bruges høvlspåner som strøelse, som hønsene særligt i vintertiden også bruger til at bade i, da det kan være svært at finde tørt sand udendørs... Her muges ud hver-hveranden dag, afhængig af mængden af "visitkort" og strøs friske spåner.
Fra hønsehuset og ud til hønsegården er der bygget en ræve, mår og rottesikret gangbro. Det betyder at hønsene selv bestemmer hvornår de vil være ude såvel som inde.
 
Hønsegårde
Her er to hønsegårde. Se skitse øverst for placering.
En dome - ræve, mår og rottesikret ved nedgravning af stålplader. Domen er 30 m2 og kan overdækkes ved tilfælde af fugleinfluenza. Her er også en lille overdækning hvor hønsene kan støvbade, for at holde sig fri for utøj som lus og lopper når jorden i gården er våd. Og i denne tid, hvor det bare regner hele tiden, er det ret håbløst at holde tørt sand, overdækning eller ej.
I gården kan hønsene gemme sig under snebærbuske og en stor rosenbusk i sommerhalvåret, hvor solen og varmen kan være ekstrem. Fra denne gård kan de lukkes på lidt græs om vinteren.
I den store og nye hønsegård på 300 m2 får hønsene mulighed for snart at gemme sig under små grantræer, når de vokser i løbet af sommeren. I løbet af få uger har de spist græs og andet bladgrønt, og ellers endevendt hvad endevendes kan.
Her er masser af plads, hvor de kan skrabe, løbe frit, støvbade. Des mere udendørs areal, des mindre tid bruger de indendørs og des mindre risiko er der for sygdomme.
Se ellers i øvrigt tegning over hønsehus, gårde og indretning, samt kort video.
 
Græsareal
Her bliver hønsene lukket ud morgen og eftermiddag. Så længe de gider, ofte er de hurtigt ovre i den store hønsegård. Men ellers ca. 1/2 times tid ad gangen.

Kredsløbet over dette hønsehold...
Glem alt om at "tegne" det ér ikke min spidskompetence - det blir´klip og klister udgaven
Onsdag den 23 februar går turen går til Danish Agro for at købe økologisk hønsefoder og massive redeæg.... Hvad mon æggene skal bruges til... ?
 
Fredag den 25 februar -  Dagens hønsespand med æbler, æggeskaller og en lille bøtte med lidt havre
 Om det er hønsespanden eller mig hønsene kommer løbende for, er ikke til at vide... Men det kan se ud som om hygger sig med det der kommer...
 
Dagens æggefangst...
Der blev altså lagt et æg oven i posen med træspåner... Det kan se ud som om der to høner lægger æg i samme redekasse... Det må da blive noget rod, hvis der engang er en høne der beslutter sig for at lægge sig til at ruge...? Hvis det da sker...? nu æggene fjernes hver dag... Det må tiden vise... 
Vi har jo lige lært at der skal være en hel redefuld æg, før hønen er tilfreds og lægger sig til at ruge...
 
Min "Dyreholdsopgave C, D og E" har jeg bestemt (28.marts) også kommer til at figurere lidt som min "logbog" - der er lagt billeder op og her kan ses noget af det videre forløb med hønseholdet...
  
Hvad der ikke fremgår i ovennævnte er hvordan det er gået med redekassen og æg til udrugning...? Altså ud over at hønsene har lagt æg... Så her en lille film...

Det hele begyndte 1. marts med at lægge et plastikæg, som "lokkemad". De hvide æg er plastikæggene som er massive og føles som et rigtigt hønseæg.
Når hønen havde lagt et æg, blev det skiftet ud med et plastik æg, som der dog kun var 10 af. Herefter satte jeg et kryds på de ældst lagte æg, så der hele tiden ligger 14 æg tilbage i reden. 
Efter 10 dage lagde der 14 æg i den nylavede redekasse.... Der var nemlig to høner som havde lyst til at bruge den nye redekasse... Her den 28. september er der endnu ingen høne, der er blevet skrug og har lagt sig fast på reden.... Trods de dejlige varme dage med dagstemperaturer på ca. 15 grader.... Mon det skyldes de stadig kolde nætter, hvor vi lige runder frysepunktet...?
 
 
 
 
 


 

Kommentarer

  1. Tak for etikette guidningen ovenfor ;-)
    Spændende om de begynder at ruge når det bliver lidt lysere / varmere - mon de massive redeæg kan hjælpe processen lidt på vej. Fint overskuelig besvarelse

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Udviklings opgave 1

Annes Udviklingsopgave 1

Biotop - Indsamling af dyr