Friluftstur med bål og overnatning i shelter

 

Friluftlivstur - Mad over bål og overnatning i shelter

 

(Naturstyrelsen.dk) - Et sommerbillede

Den 18. januar 2022 går turen til Sønderskov Shelterplads syd for Kolding

Temperaturen udenfor er 6. grader og med tiltagende vind fra nordvest. Vi ser frem til natten med vind på 7 sekundmeter og 14/15 i stødende.  

 Meget er gået forud i forhold til planlægning og forberedelse, men nu er der klar til afgang og vi er på vej

Et smukt anbefalelsesværdigt sted i udkanten af skoven med udsigt over vandet.

 
 
Dorthe har optaget denne lille video, som giver et indtryk af stedet i vintertilstand
 

Vi var ikke i tvivl om at turen skulle være med overnatning. 

Kolding er næsten halvvejs, og vi kikkede på forskellige shelter steder, men her var både smukt, et toilet og skov/strand, samt ikke langt fra parkering. 

Stedet er dårligt skiltet. Faktisk slet ikke skiltet. Der var hverken afmærket med skilt shelter, eller stednavn.

Anne - Vores udgangspunkt for turen var meget forskellige, og i forberedelsesfasen passede vi meget hver vore, men talte naturligvis sammen et par gange forud for turen... Dato og tidspunkt, pakkeliste, Mad og måltider, hvad og hvem gør hvad...

Dorthe - Vi aftalte at vi skulle lave en komplet pakkeliste hver, så vi begge fik tænkt hele vejen rundt.

Vi har forskellige forudsætninger for sådan en tur, og det jeg var optaget af i forberedelsen var bla: 

- vejret. Var det for blæsende/koldt

- Tøj. Soveremedier, hvor finder jeg sovepose til vejret og hvor meget tøj skal til?

- Hvad kan der ske af ulykker- plaster/forbinding

- Kan vi finde vej fra parkering til shelter. Der er ingen vejnavne.... 

- Pædagogiske aktiviteter, Hvad kunne jeg tænke mig at afprøve?

Som Tordsson beskriver i teksten, at læring både er metode, fx hvordan man tænder bål, laver mad på bålet, men der er også læring i processen der ofte er bedre end enkeltfærdighederne. At tænde bål på turen var særligt, da vi var afhængige af hinanden/ hinandens færdigheder og beslutninger/dømmekraft- vi havde ikke nogen anden mulighed da bålet var både til mad og varme. (Tordsson, 2006, s. 13).

Anne - At skulle udføre en friluftstur har givet en dejlig mulighed for deltagelse og samarbejde Dorthe og jeg imellem. Det har være en selvfølge for mig at gøre turen sammen, og at turen inkluderer en overnatning i shelter. Jeg glædede mig :-)

Jeg har virkelig, som i virkelig, været meget udfordret i forhold til at få øje på, hvad det præcis er jeg afprøver under primitive forhold... 

Jeg tænder fx dagligt op i brændeovnen herhjemme; "indendørs bål". I 2000 byggede vi shelter i haven og har sovet her fra foråret og indtil start/midt november, hvor kulden, fugten eller behovet for at "gå i hule" trækker mig ind. I 10 år af mit arbejdsliv, har jeg en gang årligt været på friluftstur sammen med i alt 35 andre mennesker; personale/elever. Ansvaret for turen var naturligvis fordelt, men mit ansvar var fx at planlægge, indkøbe og forberede 3 måltider mad dagligt, til en uge, hvoraf aftensmaden altid var over bål. Og i mit private liv har adskillige ture været på cykel med cykeltasker, en trangia og overnatning i det fri. Jeg er vant til at tænke i vejre og vinde, at det er på naturens præmisser. Det er en selvfølge at medbringe kort, når kortanvisninger på nettet er uklare osv.

Så hvad er det lige jeg afprøver? 

På baggrund af mange erfaringer, er der vildt meget jeg tager for givet, selvfølgeligt, som falder så naturligt, at det har været rigtig svært at få øje på og blive bevidst om hvad det er jeg afprøver (Thordsson, 2006, s. 14). Jeg ser mig selv som praktisk og god til overblik og detaljer. Men det er blevet tydeligt for mig, at jeg virkelig skal øve mig i bevidst at iagttage og tænke i detaljer, for at få øje på læringsmuligheder og de mange iboende budskaber for læring der findes i udelivet, friluftslivet. Jeg har opdaget at i nærmest hver detalje findes læring. Her har Thordssons tekst været en øjenåbner (Thordsson, 2006, s. 17).

At sove i shelter i januar måned har jeg aldrig prøvet (FEDT). Ej heller at skulle tilpasse mig vejrforhold på denne årstid; klæde mig på til kulden, blæsten dag og nat er nyt. Men det bekymrede mig ikke og fantasien, hvad det angir fejlede ingenting; 2 soveposer, lammeskind indeni soveposen osv. Og jeg frøs da også kun ganske lidt, hvis jeg lagde for længe på ryggen :-) Det handler fx om de kropslige aspekter som (Sølvik, R. 2011, s. 82) referer til. 

Men også de sociale aspekter i og med at det er en DortheogAnne-tur og det samarbejde der er i praksis om alt fra, at komme frem til lejren, slå lejr, kløve brænde, tænde bål, lave mad osv; Vi er forpligtigede på og afhængige af hinanden. Vi er sammen i vore forskelligheder og det vi har til fælles. Vi lærer hinanden at kende på en ny måde og ser nye sider af hinanden (Sølvik, R. 2011, s. 87)

Dorthe - Jeg kender bedst friluftliv med følelser som velvære og nydelse. Den retning som er traditionel og stammer fra Norge/Sverige, og naturen er "som værende". Den er noget i sig selv, og her er fred og ro (Bentsen et al., 2009, s. 51, 59). 
Vi talte om på turen, at det er en udfordring at skulle tænke pædagogiske mål, aktiviteter, og retning for hvad man vil med naturen ind i en kontekst vi ellers bare er tilstede i. 
Og alligevel er der aktiviteter i det vi har gjort: 
- at kløve brænde til et bål, samt at have optænding med 

- at tænde bål (pagodebål som vi skal bruge til gløder til madlavning)

- at lave mad over bål ( pakket det rette hjemmefra)
- finde ler, og lave perler/kugler brændt i gløderne...

Der er en uforudsigelighed i naturen, og man skal tilpasse sig denne, og ikke omvendt som vi er vant til i dagligdagen. Når mørket falder på, må man tilpasse aktiviteter, og når det bliver koldt går vi i seng eller sidder ved bålet. (Sølvik, 2011, s. 82)

Naturen er også konsekvent, man får kontant afregning, som fx da jeg øksede mig i fingeren. Det betød at jeg ikke kunne kløve, og Anne tog over. Det har betydning hvilke valg vi træffer, for turen og for os. relationer bliver vigtige, og nye sider af hinanden dukker op i arbejdet med kroppen i naturen. (Sølvik, 2011, s. 83, 84). 

Overvejelser af tiden: 
- Hvad gør vi i de lyse timer? fx forberede bål, snitte grønt til maden
- se omgivelserne ved vandet/skoven. (mere af det !!!)
- Pakke ud?

- Hvad kan vi i de mørke timer? fx. sidde ved bålet, lave lerkugler, spise, tale sammen. 
 
Anne - Der kunne have været mere tid i dagslys, da mørket fik betydning for omfanget af aktivitetsmuligheder... Turen kunne have været tilrettelagt, således at vi var taget afsted fra morgenstunden og forlænge turen dagen efter. Vi kunne have været mere strukturerede i forhold til at planlægge tiden, da vi nåede frem, fx over frokosten, men vi mødes kun sjældent og derfor gik snakken godt og lystigt :-)

Den målgruppe vi har med at gøre, som voksne psykisk sårbare, er denne aktivitet relevant, og mulig. Mange kan deltage i et eller andet, og det kan styrke samarbejdet at få det hele til at fungere. På vores tur, kunne vi lave mange forskellige aktiviteter, , og selvom vi ikke har struktureret turen meget, kunne vi godt have gjort det mere, og brugt mere tid i lyse timer.

Dorthe - Fordelingen af opgaver blev nemt fordelt da vi begge bød ind med det vi gerne ville lave, og hermed var der ikke de store forhandlinger. Dejligt da vi ikke kender hinanden i sådanne rammer. 
Jeg ville gerne lave dessert i gløderne, og finde ler i naturen, til at prøve at brænde leret og se hvordan det bliver. Leret var i skrænten hvor vi var. 

I forhold til denne aktivitet, er det vigtigt at finde ud af hvilke forventninger og erfaringer målgruppen har, da det ikke er alle der er vant til/tryg ved naturen og mørket. Berntsen et al. beskriver bla invandrer, kvinder og ældre ikke altid har samme tilgang til naturen, og hvis det er tilfældet, bør man måske lære naturen at kende på andre måder først inden de er med på en overnatning i en mørk periode. (Bertsen et al., 2009, s. 58-60).

Dorthe - Stjernestunder... er det hele... for mig. At sove ude i det fri, lave mad, tiden der er sat i stå hvor man ikke ser på uret for at finde ud af hvornår maden er færdig. Mørket som skærper sanserne, månen som giver lys, og bålet som giver mad og varme på en kold januar aften. Samværet og intensiteten i at være sammen. Nærværet i at gøre ting sammen. At se lysende øjne i natten uden at vide hvad det er, og at selv de helt basale ting bliver til det vigtigste. 
Jeg har oplevet med kroppen. Den husker noget der ikke er sprog for. Den binder bånd/relationer uden at have fokus på det. 
FANTASTISK. 
 
Anne - Fra min vinkel bar turen præg af vi kun sjældent mødes, og behovet for at tale om alt muligt var stort og nydelsen i samværet. Så dejligt. Fuldstændig lige til og ukompliceret på alle måder, at være sammen på en anden måde end vanligt. Og interessant, så ligetil og ukompliceret alting var i handling og udførelse. Meget foregik på en eller anden måde af sig selv, som havde vi gjort denne aktivitet mange gange før.
 
"Sanse, skelne, ane, tage imod, føle på kroppen, leve sig ind i, forstå, fortolke, sætte på prøve og udleve i konkret handling er meget godt formuleret af (Thordsson, 2006, s. 24)  
Turen for mig repræsenterer fred, ro, sanselighed, væren, glæde, nydelse, her hører jeg til. At være ude i naturen kan redde min dag. Det er her kreativiteten opstår, opfindsomhed (Thordsson, s. 24. 
Stedet i sig selv var fantastisk, en dejlig kombination af luft, vand, ild, skov. Flere elementer i spil
Fuldmånen var absolut et højdepunkt i mørket
Stranden; sten, søpindsvin, blåmuslinger, lyden når vandet der slår ind på strandenSkoven og de Lysende øjne i mørket – et ekstra pift - måske en ræv?
Vindens legen med trækronerne 
Kulden og varmen, når der arbejdes eller siddes ved båletFortolke vejret, temperaturen og påklædning. 
Meget i det daglige er en selvfølgeligt som vand, varme, kunstig lys osv. og ophold i naturen konfronterer derfor også med ressourcerne der er til rådighed; vand, brænde...
 
Det sociale aspekt i turen og samarbejdet omkring det der skulle gøres. Fantastisk dejlig og ukompliceret samvær. Fællesskabet i sig selv en fornøjelse. Det var fuldstændig trygt at skulle på tur med Dorthe, selvom vi ikke kendte hinanden i det felt.

 

Nedenfor ses det resterende vi først havde lagt op som en lille teaser

 (som Ib kaldte det...)



Vi er sultne da vi når frem, så frokost og ikke mindst kaffe kommer før vi rigtig slår lejr og går på opdagelse i området...

Lidt stemningsbilleder nedenfor 

Dorthe har tændt op - et perfekt pagodebål og hvad vi tilbereder må i vente på...
 
Vi er megaheldige med den smukkeste fuldmåne, som står der og stråler på himlen
 
God nat og sov godt.
 
Og her nedenfor - udsigten vi vågnede op til

Og så får i ikke mere for den 25 øre










 


 

 

Kommentarer

  1. Woooow...... hvor ser det hyggeligt ud :-)

    SvarSlet
  2. en imponerende tur I har været på ;-) spændt på at høre mere om den....

    SvarSlet
  3. Hvor er i gode, det ser hyggeligt ud.

    SvarSlet
  4. Ser frem til jeres fremlæggelser, må bare sige at det er en god teaser :-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Udviklings opgave 1

Annes Udviklingsopgave 1

Biotop - Indsamling af dyr